Over Kamperveen
Dit mooie groene dorp is ontstaan tussen 1214 en 1227. Het was in die tijd een moerassig en haast onbewoonbaar gebied, gelegen op de grens van Gelderland en het Oversticht. Friese kolonisten hadden zich er gevestigd, in de hoop er een bestaan op te kunnen bouwen. Zij slaagden er in het veen te ontginnen en bouwden rond 1330 een kerk op de ‘Dempe’ aan de Leidijk, maar deze brandde in 1718 af. De kerk werd niet meer herbouwd en nu herinnert slechts een grafheuvel ons aan de plaats waar de kerk ooit heeft gestaan.
Tegenwoordig omvat Kamperveen een agrarisch gebied van ongeveer 200 hectare. Er wonen bijna 840 mensen. De weilanden en de verspreid liggende boerderijen in Kamperveen wekken de indruk dat de tijd er heeft stilgestaan. Misschien is dit wel de reden dat zich hier de laatste jaren steeds meer kunstenaars en musici vestigen.
Vanuit Kamperveen wandelt en fietst u langs prachtige routes die u brengen naar verschillende steden en dorpen in De IJsseldelta, maar u kunt ook routes vinden naar de Noord-Veluwe met dorpjes als Elburg en Oldebroek. Daarnaast zijn er ook routes die u brengen naar het Flevolandse Dronten. Er is een verscheidenheid aan routes, kort en lang. Hieronder vindt u links naar meer informatie.
Over Kampen
Historische Hanzestad met musea, monumentale panden, maar ook met recreatie- en uitgaansmogelijkheden. Met een prachtig uitzicht over de rivier, ligt de stad Kampen aan de IJssel. Wanneer de stad precies is ontstaan, is in de nevelen van de tijd gehuld, maar zeker is dat de stad rond 1200 al bestond. In de 13e eeuw ontwikkelde Kampen zich tot de machtigste handelsstad van de Lage Landen en sloot zich later ook aan bij de Hanze, een machtig handelsverbond. Ook nu nog zijn de sporen van haar roemrijk verleden terug te vinden. De binnenstad is bezaaid met historische gevels en monumentale gebouwen.
Reevediep
Het Reevediep, ten zuiden van Kampen, is een nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer. Via deze geul wordt tijdens extreme omstandigheden hoogwater van de IJssel afgevoerd naar het IJsselmeer. Maar het is ook een plek waar iedereen volop kan genieten van de natuur. Staatsbosbeheer beheert hier een 350 hectare groot natuurgebied waar riviersoorten hun plek vinden, waar mensen van kunnen genieten en waar we zorgen dat waterveiligheid geborgd is.
De IJsseldelta
De regio IJsseldelta bestaat uit de Hanzesteden Kampen, Zwolle en Hasselt en de plaatsen Zwartsluis en Genemuiden. Een regio met als onderscheidende elementen rust en weidsheid en de dynamiek en cultuur in de omliggende steden. De Hanzesteden Kampen, Zwolle en Hasselt bieden bruisende evenementen en schatten aan cultuurhistorie. Vaar via een rondje IJsseldelta verder naar watersportplaatsen als Genemuiden en Zwartsluis. En last but not least vind je in de IJsseldelta een waar Nationaal Landschap dat zich onderscheidt door haar polderlandschap, vergezichten, terpen en kreken.