Recreatie in Kampen

Recreatie in Kampen

Kampen heeft de toerist veel te bieden. Wat denkt u van een bezoekje aan het gezellige centrum, een museum of lekker zwemmen in het zwembad om maar eens een paar voorbeelden te noemen. Er zijn vele mogelijkheden die het overnachten op onze Bed en Breakfast de moeite waard maken. Deze mogelijkheden worden hieronder uiteengezet. Kijk ook eens bij de evenementen.

Oudestraat KampenDe langste winkelstraat van Nederland

Midden in het gezellig centrum van Kampen ligt de Oudestraat, de winkelstraat van Kampen wat tevens de langste winkelstraat van Nederland is. Hier vindt u een uitgebreid aanbod van winkels waarbij er ook veel kleine, unieke winkeltjes zijn. Wanneer u even wilt bijkomen van het winkelen kunt of u terecht op het horecaplein welke zich midden op de Oudestraat bevindt. Van het voorjaar tot en met het najaar staat dit plein vol met terrasjes en kunt u hier heerlijk genieten van een hapje en drankje. Ook de Geerstraat is het bezoeken waard. Geerstraat Sfeerstraat!

www.geerstraatsfeerstraat.nl

Markt KampenIedere maandag en zaterdag markt

Iedere maandagochtend van 8.30 tot 12.30 is er in Kampen een gezellige warenmarkt op de Nieuwe Markt/Burgwal/Meeuwenweg. Je kunt hier terecht voor onder andere groente, fruit, vis, kledingstoffen, kleding, schoenen, kruiden, brood en kaas. Iedere zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur is er een levensmiddelenmarkt op de Plantage in Kampen. In IJsselmuiden kun je iedere vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.30 uur terecht op de algemene warenmarkt op het Markeresplein.

www.kampermarkt.webklik.nl

Musea in Kampen

In Kampen kunt u een bezoek brengen aan vele musea, maar ook zijn er diverse expositeruimten waar u uiteenlopende kunst kunt bekijken. Hieronder worden de diverse musea voor u uiteen gezet.

Stedelijk Museum KampenStedelijk Museum; dit museum heeft vier hoofdonderwerpen: water, religie, rechtspraak en het huis van Oranje. Maak kennis met de beeldende kunst of met een boeiend onderwerp over Kampen en zijn geschiedenis.

www.stedelijkmuseumkampen.nl

 

 

 

Ikonenmuseum KampenIkonenmuseumNederland telt een aantal musea op het gebied van christelijke en religieuze kunst. Het Ikonenmuseum Kampen onderscheidt zich door louter ikonen te tonen. In het museum ontdekt u op een laagdrempelige manier wat een ikoon is en welke stijlen er zijn.

www.ikonenmuseumkampen.nl

Frans Walkate Archief KampenFrans Walkate archief; Frans Walkate was in de vorige eeuw directeur van de toenmalige Nutsspaarbank. Hij legde zich naast zijn directiewerk toe op het verzamelen van alles wat betrekking had op de geschiedenis van Kampen in de 19e en 20e eeuw. De naam van de bank is inmiddels SNS-bank, maar zij zet zet nog steeds het werk van Frans Walkate voort.

www.walkatearchief.nl

 

 

Het kleinste huisje van KampenHet kleinste huisje van Kampen; aan de Burgwal op nummer 98 staat het kleinste huisje van Kampen. Ooit woonde hier een gezin met vele kinderen. In 1992 is het huisje door de Stichting Stadsherstel gerestaureerd. De tweekamerwoning is ingericht met spullen uit ‘grootmoeders tijd’. De meeste spullen dateren uit het begin van de 20e eeuw.

Museum De Stadsboerderij KampenMuseum De Stadsboerderij; de museumboerderij aan de Groenestraat nummer 94 is ingericht als herinnering aan de bijzondere wijze waarop agrariërs midden in de Kamper binnenstad leefden en hun karige brood verdienden. Het pand is nog in authentieke staat gebleven. De Woonkamer aan de voorzijde met de Stal en de deel zijn nog origineel. Ook de binnenplaats en de mestplaats, nu konijnen-paradijs, kunt u nog in het museum terug vinden.

www.museumdestadsboerderij.nl

De Kamper Hanze KoggeDe Kamper Hanze Kogge; De Kamper Kogge is een replica van een Hanzekogge uit de 15e eeuw. De Kogge vormde de belangrijkste schakel in de opbloeiende handel in Noord-Europa. Deze schepen hadden een lengte van 15 tot 30 meter en konden over lange afstand betrekkelijk grote ladingen over zee vervoeren. Honderden Koggen bevoeren in de late Middeleeuwen de Noord- en Oostzee.

www.kamper-kogge.nl

 

Museumboerderij Erf 29 KamperveenMuseumboerderij “Erf 29”; dit museum is gevestigd in een terpboerderij uit de 19e eeuw, van het Saksische Halletype, ” aan de Heultjesweg 31, 8267 AH op het Kampereiland. Het bestaat uit het voorhuis, het achterhuis, de deel en het erf. In het voorhuis vindt u een klederdrachtkamer waar een unieke collectie klederdrachtmutsen te zien is. Dit is een steeds wisselende expositie van mutsen van het cornettype en klederdrachten. In het zogenaamde kamertje over de heerd ziet u een complete slaapkamerinrichting in Art Deco stijl uit 1930.

www.erf29.nl

 

Het Oranjehuis KampenHet Oranjehuis; Het oranjehuis bevindt zich aan de Betonstraat 21 te Kampen. De eigenaar verzamelt al 30 jaar alles van het Oranjehuis en de eerste en tweede Wereldoorlog. Er zijn 1.500 verschillende objecten te bewonderen zoals borden, bekers, glazen en wapenschilden.

Het Speelgoedkabinet KampenHet Speelgoedkabinet; Het Speelgoedkabinet is een klein museum met een ruime collectie speelgoed vanaf 1945 tot nu. Grote en kleinere diorama’s geven een indruk van de ontwikkeling van het spelen zonder computers.

www.speelgoedkabinet.nl 

 

 

Kunst en Expositieruimten

Voor wisselende hedendaagse kunsttentoonstellingen kunt u terecht in de Gemeentelijke Expositieruimte Kampen, de Koornmarktspoort, de expositieruimte van het Stedelijk Museum, de Stadsgehoorzaal, de Expohal van het stadhuis, ’t Huys der KunstenGalerie Jan BrokkelkampAtelier Galerie Wim Visscher en Kunstruimte ’t Posthuys. Ook het Frans Walkate Archief heeft regelmatig hedendaagse kunsttentoonstellingen en tentoonstellingen met betrekking tot de geschiedenis van Kampen.

De stadspoorten van Kampen met tentoonstellingen

Kampen had vroeger 21 historische stadspoorten waarvan er helaas nog maar 3 over zijn en  de Koornmarktspoort het bekendste is. De Koornmarktspoort is een oude stadspoort uit de 14e eeuw, prachtig gelegen tussen de IJssel en het oudste gedeelte van Kampen. In de Poort worden jaarlijks zes tentoonstellingen georganiseerd, waarbij gestreefd wordt naar een gevarieerd expositieprogramma van zowel jonge als ervaren professionele kunstenaars.

www.koornmarktspoort.nl

d' Olde Zwarver KampenMolen d’ Olde Zwarver

Ook kunt u de korenmolen d’ Olde Zwarver in Kampen bezichtigen, een oudhollandse molen met historie. Deze molen is gelegen aan het ‘strandje’ van Kampen aan een dijk. Een prachtige plek om te wandelen en uit te waaien.

www.d-olde-zwarver.nl

Stadswandeling Kampen met Ridder DolfStadswandeling met Ridder Dolf

Stap met Ridder Dolf de middeleeuwen in en beleef deze bijzondere, twee uur durende, stadswandeling. Hoor de meest ongelooflijke verhalen die Oud Campen rijk is. Luister hoe Kampen vroeger zijn eigen wetten, gebruiken en uitvindingen had. Wist u dat het geld uit de muur trekken in ons middeleeuws Campen door Ridder Rudolfhus is uitgevonden?

www.ridderdolf.nl

 

 

Rondvaren met het KamperschuitjeAanschouw Kampen met ’t Kamperschuitje

Met ’t kamperschuitje kunt u genieten van rondvaarten en vaartochten in en rond Kampen. ’t Kamperschuitje, geschikt voor 12 personen bied tal van mogelijkheden voor een leuke tocht in de wateren van de IJsseldelta. Naast een standaard rondvaart is het ook mogelijk om aan boord te genieten van een lunch met streekgerechten, een BBQ of een lekkere borrel.

www.rondvaartkampen.nl

  

 

De Veerman van KampenVaren met De Veerman van Kampen

De Salonboot de “Veerman van Kampen” heeft de luxe uitstraling uit het begin van de vorige eeuw en de vele grote ramen geeft je een schitterend uitzicht naar buiten. Het schip is toegankelijk voor rolstoelen en is voorzien van een invalidentoilet.  Iin de zomermaanden rondvaarten aangeboden om zo Nederland vanaf het water te bekijken.

www.deveermanvankampen.nl

 

 

 

Zwembad De SteurZwembad De Steur

Houdt u liever van wat actievere uitjes? Ga dan lekker zwemmen in het zwembad in Kampen. Zwembad De Steur in Kampen heeft een bijzonder binnenbad. Als het mooi weer is gaat het dak open, zodat iedereen buiten kan zwemmen. Daarnaast zijn er onder meer bruisbanken, een glijbaan, een tropische regenbui en een whirlpool.

www.sportfondsen.nl

 

 

Strandje aan de molenStrandjes van Kampen

U kunt er ook voor kiezen om een lekker strandje aan de IJssel op te zoeken. Aan de IJssel bevinden zich diverse strandjes waar u heerlijk kan genieten van de zon!

Kinderboerderij Cantecleer KampenKinderboerderij Cantecleer

De Kinderboerderij Cantecleer ligt in het stadspark van Kampen. Op de kinderboerderij zijn diverse activiteiten te beleven, zoals: excursies, speurtochten en een pony cursus.

www.cantecleer.com

natuurspeelplaats-kampen

 

 

Natuurspeelplaats Kampen

Midden in het groen hart van Kampen ligt de natuurspeelplaats,
deze speelplaatst is vrij toegangkelijk.

www.natuurspeelplaatskampen.nl

Speeltuin De Speelpoort KampenSpeeltuin De Speelpoort

Een prachtige speeltuin met veel speeltoestellen.

www.despeelpoort.nl

Kabouter Bos KampenKabouterbos tussen Kampen en Dronten

Het Grote Kabouterbos is een sprookjesachtig bos vol met kabouterhuisjes in de vorm van paddenstoelen en andere leuke bezienswaardigheden. In het Kabouterbos kunnen bezoekers prachtige wandelingen maken, waarbij zij allerlei leuke dingen tegenkomen, zodat zij zich geen moment hoeven te vervelen. Na al dat wandelen en spelen kan de honger gestild worden in het pannenkoekenhuis dat aan het bos grenst.

www.kabouterbosdronten.nl

 

Meer recreatie

Kijkt u ook eens bij het overzicht evenementen voor een leuke dagbesteding.